Szarlotka z bezą
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
50 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
5 jabłek
2 łyżki cukru
cynamon
na bezę: 3 białka
130 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtka i masło pokrojone w kostkę, śmietanę. Ucierać ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy.
- Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
- Okrągła formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder i mąkę.
- Na podpieczonym spodzie rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 35 minut, aż piana się zrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz