Szarlotka z bezą


Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką bezą.


Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
50 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany

5 jabłek
2 łyżki cukru
cynamon

na bezę: 3 białka
              130 g cukru pudru
              2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtka i masło pokrojone w kostkę, śmietanę. Ucierać ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy. 
  • Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem. 
  • Okrągła formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder i mąkę. 
  • Na podpieczonym spodzie rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą. 
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 35 minut, aż piana się zrumieni.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne