Strudel jabłkowy z orzechami
Strudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia.
Składniki:
4 jabłka średniej wielkości
4 łyżki orzechów laskowych zmielonych
2 łyżki masła
cynamon
jajko
ciasto francuskie
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.
- Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania.
- Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie.
- Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.
- Podawać z dużą ilością cukru pudru.
Komentarze
Prześlij komentarz