Spaghetti alla Carbonara
Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby danie było jak najbardziej włoskie to koniecznie zaopatrzmy się w podgardle wieprzowe, czyli guanciale oraz słony twardy ser owczy Pecorino Romano.
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti
100 g guanciale
4 żółtka
50 g sera Pecorino Romano
świeżo mielony pieprz
- Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Żółtka wymieszać ze startym serem Pecorino Romano oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Guanciale pokroić na plasterki, a te na cienkie paski - podsmażyć na suchej patelni.
- Dodać do niego odcedzony makaron, wymieszać i podsmażyć całość przez minutę.
- Zdjąć patelnię z ognia i wlać żółtka z serem. Dokładnie przemieszać, żeby wszystkie smaki się połączyły. Aby sos był bardziej kremowy można dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.
- Podawać od razu po przygotowaniu, posypując do smaku pieprzem i resztą sera.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz