Spaghetti alla Carbonara


Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby danie było jak najbardziej włoskie to koniecznie zaopatrzmy się w podgardle wieprzowe, czyli guanciale oraz słony twardy ser owczy Pecorino Romano.

Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti
100 g guanciale
4 żółtka
50 g sera Pecorino Romano
świeżo mielony pieprz

  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Żółtka wymieszać ze startym serem Pecorino Romano oraz świeżo mielonym pieprzem. 
  • Guanciale pokroić na plasterki, a te na cienkie paski - podsmażyć na suchej patelni. 
  • Dodać do niego odcedzony makaron, wymieszać i podsmażyć całość przez minutę.
  • Zdjąć patelnię z ognia i wlać żółtka z serem. Dokładnie przemieszać, żeby wszystkie smaki się połączyły. Aby sos był bardziej kremowy można dodać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu. 
  • Podawać od razu po przygotowaniu, posypując do smaku pieprzem i resztą sera. 
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne