Meksykańskie burrito
Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną.
4 pszenne tortille
500 g mielonego mięsa
cebula
3 ząbki czosnku
mała puszka czerwonej fasoli
mała puszka kukurydzy
szklanka passaty pomidorowej
sól, pieprz, chilli, papryka słodka
- Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek.
- Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje.
- Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód.
- Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut.
- Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz