Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Aromatyczna zupa krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Kusi kolorem i smakiem.
Składniki:
4 duże pomidory
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
tymianek
mielona słodka papryka
mielona słodka papryka
3 szkl. wody
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Pomidory i paprykę pokroić na ćwiartki, a cebulę w kostkę. Czosnku nie obierać.
- Na blaszce pokrytej folią aluminiową ułożyć paprykę skórką do góry. Na drugiej blaszce ułożyć pomidory i czosnek, posypać tymiankiem.
- Wstawić obie blaszki do piekarnika na 30 minut, paprykę na górze, a pomidory na dole.W tym czasie zeszklić cebulę na oliwie i odstawić.
- Upieczoną paprykę obrać ze skórki i razem z pomidorami i czosnkiem przełożyć do garnka z cebulą. Dodać wodę i zagotować.
- Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i mielona papryką, podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz