Krem z pieczonych pomidorów i papryki


Aromatyczna zupa krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki z dodatkiem czosnku, cebuli i przypraw. Kusi kolorem i smakiem.



Składniki:
4 duże pomidory
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
oliwa z oliwek
tymianek
mielona słodka papryka
3 szkl. wody


  • Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Pomidory i paprykę pokroić na ćwiartki, a cebulę w kostkę. Czosnku nie obierać. 
  • Na blaszce pokrytej folią aluminiową ułożyć paprykę skórką do góry. Na drugiej blaszce ułożyć pomidory i czosnek, posypać tymiankiem. 
  • Wstawić obie blaszki do piekarnika na 30 minut, paprykę na górze, a pomidory na dole.W tym czasie zeszklić cebulę na oliwie i odstawić. 
  • Upieczoną paprykę obrać ze skórki i razem z pomidorami i czosnkiem przełożyć do garnka z cebulą. Dodać wodę i zagotować. 
  • Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i mielona papryką, podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne