Klasyczny burger


Najbardziej popularny amerykański fast food - klasyczne burgery z mielonego mięsa wołowego, które doprawiamy tylko solą przed smażeniem i ewentualnie pieprzem przed podaniem. Podstawowy przepis nie jest skomplikowany, a gotowe burgery serwowujemy w opieczonej bułce z sałatą, pomidorem i czerwoną cebulą oraz dwoma sosami. Oczywiście dodatki można zmieniać według własnych upodobań :)



Składniki na 4 burgery:
4 bułki do burgerów np. z TEGO przepisu
500 g mięsa wołowego np. antrykotu, rostbefu
sól, pieprz
sałata, roszponka lub rukola
pomidor
cebula czerwona
ketchup
majonez


  • Mięso zmielić, krótko pougniatać i uformować 4 płaskie burgery. Powinny być trochę większe niż średnica bułki, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. 
  • Cebulę i pomidory pokroić w plastry. 
  • Burgery posolić i upiec na rozgrzanej patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony lub na zwykłej lekko natłuszczonej patelni. Usmażone mięso odłożyć, żeby chwilę odpoczęło. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Bułki przeciąć na pół i zrumienić również na grillu lub w piekarniku. 
  • Spód bułki posmarować majonezem lub musztardą, a górę ketchupem. Na spodzie ułożyć ulubioną sałatę, następnie usmażonego burgera, pomidora i cebulę. Przykryć górną połową bułki, lekko docisnąć i podawać. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne