Pasta alla Norma
Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego".
Składniki:
2 duże bakłażany
oliwa z oliwek
łyżka suszonego oregano
pęczek świeżej bazylii
1 łyżka octu z białego wina
500 ml passaty pomidorowej
450 g makaronu
150 g solonej ricotty lub parmezanu
sól morska, pieprz
- Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca.
- Na rozgrzanej oliwie usmażyć bakłażany, pod koniec posypując oregano. Powinny zrumienić się z każdej strony.
- Zmniejszyć ogień na średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron.
- Na koniec wrzucić do niego makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek.