Spaghetti al pomodoro e basilico
Klasyczne połączenie makaronu ze świeżymi pomidorami i bazylią. Prosty sposób na przyrządzenie smacznego obiadu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
10 pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
100 g makaronu spaghetti
garść listków bazylii
oliwa z oliwek
sól
- Pomidorki kroimy na połowy, bazylię siekamy, a czosnek obieramy i zgniatamy nożem.
- Rozgrzewamy oliwę, na której krótko smażymy czosnek,aby się nie przypalił. Dorzucamy do niego pokrojone pomidorki, które lekko solimy.
- Gdy ich skórka będzie już pomarszczona, dodajemy bazylię i chwilę jeszcze smażymy.
- Spaghetti gotujemy al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Po odcedzeniu makaronu, wsypujemy go do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy wszystko razem i wykładamy na talerz.
Pięknie i smacznie wygląda ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Usuń