Jajko w koszulce
Jajko gotowane bez skorupki w wodzie z dodatkiem octu. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne - dlatego bardzo ważne jest, aby nie przekroczyć podanego czasu gotowania.
Składniki:
1 jajko w temp. pokojowej
łyżka octu winnego
sól, pieprz
woda
- W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu winnego.
- Jajko wbić do małej miseczki, uważając by żółtko się nie rozpłynęło.
- Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień na średni i trzepaczką lub łyżką zakręcić w wodzie wirek, w który szybkim ruchem wlać jajko z miseczki.
- Gotować 3 minuty, po czym delikatnie wyjąć jajko i położyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął wodę.
- Następnie przełożyć jajko na talerz oraz przyprawić pieprzem i solą.
Niezła sztuka ugotować takie jajko ;)
OdpowiedzUsuń