Bruschetty z bakłażanem
Grzanki, których podstawą jest opiekane pieczywo skropione oliwą i kilka prostych dodatków to szybka przekąska lub przystawka we włoskim stylu. Tym razem przedstawiam Wam bardzo efektowną i apetyczną wersję z grillowanym bakłażanem i pietruszką, Już kilka lat temu odkryłam ten przepis w książce Jamiego Oliviera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego" i myślę, że każdy miłośnik bakłażanów będzie nim zachwycony.
Składniki:
2 średnie bakłażany
garść posiekanej pietruszki
mała garść świeżej mięty (ja pominełam)
8 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu z białego wina
sól morska, pieprz
6-8 kromek chleba
- Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski.
- W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać oliwę z octem i natką, dodać czosnek pokrojony na plasterki, doprawić pieprzem i solą.
- Opiec kromki pieczywa. Zgrillowane bakłażany wymieszać z dressingiem, a następnie rozłożyć na opieczonych kromkach.
- Docisnąć obłożenie do grzanek, aby wchłonęły dressing.
Komentarze
Prześlij komentarz