Bezy
Delikatne, rozpływające się w ustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :)
Składniki:
3 białka
szczypta soli
190 g cukru pudru
- Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach.
- Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować dalej, aż stanie się lśniąca i sztywna.
- Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć szprycą lub nakładać łyżeczką niewielkie porcje piany na blachę - zachowując odstępy, aby bezy się nie zlepiły.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz